top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıoyaella

Uçak Kalkış Anı Haritası / Kar Kardeşliği


Society of the Snow / Kar Kardeşliği filmi 1972’de yaşanan bir uçak kazasının öyküsünü anlatıyor.

Yaşanan olaylar gibi çok ağır ve insanlıkla ilgili değerleri fazlasıyla önümüze koyan çok çarpıcı bir film.


Gerçek hayatta ise yolculuk aslında 12 Ekim 1972’de başlıyor ama hava muhalefeti yüzünden uçak geceyi geçirmek üzere Arjantin’in Mendoza şehrine iniş yapıyor. Kazanın gerçekleştiği uçuş ise 13 Ekim 1972’de gerçekleşiyor.

Olayı kısaca aktarmak gerekirse;

And dağları felaketi olarak geçiyor. Ortak kanıda pilot hatası, konum hesaplaması ve navigasyon gibi sebeplerle olduğu düşünülen kaza dağlık bölgede gerçekleşiyor. Arama çalışmaları yapılıyor ancak kardan görünemediği için çalışmalar bir süre sonra durduruluyor.

Filmde buldukları radyodan arama çalışmalarının durdurulduğu haberini aldıklarında yaşanan anlar gerçekten çok sarsıcı.  Sonrası ise kan dondurucu bir yaşam mücadelesi.

Düşüş anında zaten kayıplar oluyor. Beslenmek için seçenekler tükendiğinde, soğuk ve çığ gibi sebeplerle de ölümler devam ediyor. Yaşayanların ağzından önce ayakkabı deri parçalarını dahi yemeyi denediklerini okuyoruz. Gıda tükendiğinde ise ölmeden önce insanların bedenlerini gıda olarak kullanmalarına izin vermeleri ve yaşamlarını birbirlerini yiyerek sürdürmeleri gerekiyor. Süreç zihinsel buhranlarla, hastalıklarla, inatla, inançla, yaşama arzusuyla, adil olmaya çalışarak ama aynı zamanda mecburiyetlerle dolu olaylarla devam ediyor. İnsanın binbir halini yaşıyoruz.

Tam 72 GÜN SONRA iki kişi uzun ve korkunç bir yürüyüşle yardıma ulaşıyor ve sağ kalanlara ulaşmalarını sağlıyorlar.


Aslında 12 Ekim 1972 tarihli haritayı incelemekte mümkün ben kazanın gerçekleştiği uçak kalkış haritasını incelemeyi tercih ettim.

Uçağın kalkış anı haritasında yükselen 12 derece Kova ve Yöneticisi Satürn İkizler burcunda 20 derecede retro durumda.


Klasik bakışta haritada ateş elementinin hiç olmaması da soğuk hava, buz ve çığ içinde geçmiş bir yolculuk olması açısından çok manidar.


Haritanın Güneş'i 20 derece Terazi ile 120 derecelik açıda. Satürn yönettiği Kuzey ay düğümüne 150’lik açı yapmakta. Kuzey ay düğümünü rota sorunları olarak düşündüğümüzde orada bir gözden kaçan durum oluşmasını sağlayabilir. Aynı zamanda vertex ile de kavuşumda. Kadersel ve tahmin edilemez, gözden kaçabilecek kurallar, sınırlar ile ilgili bir gidişata sebebiyet verebilir.

Haritada Satürn vurguları saymakla bitmeyecek durumda. Bu da muhakkak bu uçuşa bir Satürn damgası vurulacağının göstergesi olabilir. Haritadaki tüm Terazi alanının da yücelim yöneticisi durumunda. Lokomotif harita tipininde lead gezegeni.


Satürn’ün hava koşulları açısından bize soğuk havaları, don ve sis gibi etkiler verdiğini biliyoruz.

Farklı bir bakış açısından, Ay düğümlerinin bir eksen oluşturduğunu düşünürsek tüm gezegenler bir tarafa toplanmış. Bu gibi durumlarda bir sıkışmışlık veya durum ne ise ondan kurtulamama gibi, kadersel olarak meydana gelecek olaylar mümkündür(Kala Sarpa Yoga). Bu toplaşmadan kurtulan gezegen ise Satürn’dür ve yine öneminin altını bir daha çiziyoruz.

Seyahat noktasını haritaya yerleştirdiğimizde 5 derece Balık burcunda ve yöneticisinin Jüpiter olduğunu görüyoruz. Burada kullandığım ev sisteminden kaynaklanan bir farkı da paylaşmak isterim.

Seyahat noktasında 9. evin ev girişini ve yöneticisini Asc’ye projekte ettiğimiz için derece bazında bu oynama elbette normal. 5 derece olarak gördüğümüz seyahat noktasının yolculuğun doğal göstergesi olan Mc’e yerleşmiş Merkür ile uyumlu, akış açısı içerisinde gözlemliyoruz. Ölüm noktası da Uranüs ile kavuşumda.

Sağdaki haritada ise seyahat noktası 9 derece ve Venüs karşıtlığında karşımıza çıkıyor. Ölüm noktası ise Güneş ile kavuşuma geçiyor.


Sağdaki haritadaki uçağın yolculuğunun seyahat sırasında düşmesi, parçalara ayrılması gibi temalar açısından, Venüs’ün haritadaki alanları açısından (9. Ev mesken yöneticiliği -Terazi burcundaki gezegenlerin yöneticiliği - 4. Evin yönetimi - Ölüm noktasınin yöneticiliği – Seyahat nokasının şeref yöneticiliği) oldukça değerli bilgiler verdiğini düşünüyorum. 


Seyahat noktasına geri dönersek Jüpiter’in Pluton (9. Ev cusps’ında!) ile aynı dereceden yaptığı bir kare açı var.  Pluton yücelim yöneticisi gereği aşırıya kaçarak oldukça zorlayıcı bir etki verebilir ve mücadeleyi güçleştirecektir.

Ay Oğlak burcuna yeni giriş yapmış; 0 derecelerin tahmin edilemez sorunlar ortaya çıkarabileceğini biliyoruz. Ay Jüpiterle kavuşumlu. Bu iki gezegende Satürn yönetiminde.

Ayın hilal fazında olması; olayı somutlaştıp, görünür hale gelmesini sağlayacaktır. Önündeki ilk açı olarakta Jüpiter ile kavuşuma gidiyor. Her ikiside denklinasyon dışı durumdalar.

Peki seyahat nasıl geçecek;

Seyahat noktasının yönetici gezgegeni; Jüpiter sorunu nereden çıkacağını göstermesi açısından çok önemli.

Uçağın kalkışıyla başlayan yolculuk Dsc de son bulur. Burada Aslan burcunu görüyoruz yöneticisi Güneş Uranüs kavuşumumda. Güneş Terazi burcunda yoksun durumda. Ani beklenmedik olaylara fazlasıyla gebe.

Yolculuğun uçuş tamamlanamadan son bulacağını ve tüm sıkıntıların gidiş yönü istikametinde ortaya çıkacağını bize anlatıyor.

Yolun gidiş yönünde yani Dsc’ye kadar olan alanda neredeyse tüm gezegenler yerleşmiş durumda yolculuk sonlanana kadar durumun meşakatli olacağını düşünebiliriz.

 

Haritaya şans noktasını dahil edersek Güneş Kad Gad ve Şans noktası arasında Grand cross oluşuyor. Uranüs-Güneş kavuşumunun Ay düğümlerine yaptığı t-karenin yani ani parlayacak bir olayın kadersel temalara, seçimlere zorlanacağı kısmı yetmezmiş gibi birde kıstırılma hali ortaya çıkıyor.


 

Olaydan hemen önce 7 Ekim tarihinde 14 derece Terazi burcunda bir Yeni ay gerçekleşiyor.

Bu yeni ayın lokasyonunu Mendoza’ya göre çıkardığımızda harita 29 derece Aslan burcu ile açılıyor. Venüs 1. ev içerisinde karşımıza çıkıyor. Yönetici Güneş Whole Sign’a göre 3. evde seyahatler evinde. Başak-Balık aksıda kıstırılmış olarak 1-7 aksında bulunuyor.

Konu sadece bir grup seyahat eden kişiden çıkıp tüm ülkenin konusu halini aldığı için aslında Yeni ay haritasını ülke başkentine görede çıkartabiliriz. O zaman ise Asc Başak olarak açılıyor, tüm Terazi stelyumunu yöneten Venüs 12. Eve düşüyor. Satürn Mc’ye tam 20 derece ile kavuşuyor.

Bir taraftanda Terazi bucunun ölüm temasıyla ilişkisinin oldukça vurgulu bir örneği aslında tüm bunlar.

Yazıda Chiron’un pozisyonuna da değinmek isterdim ancak yazı fazlasıyla uzun oldu. Okunmama riskine istinaden :  ) en çarpıcı kısmını paylaşmak istiyorum. Chiron retro hareketinden tam 72 GÜN SONRA 24 Aralık 1972 tarihinde çıkıyor.

 

Uçağın kalkışıyla başlayan yolculuk Dsc de son bulduğundan bahsetmiştik; bu noktada kartografik bir dokunuş katmak isterim.

Harita üzerine *** Andes olarak Ant dağlarını yani olayın gerçekleştiği yeri ekledim. Uçuş haritasının kartografik izdüşümünü gözlemlediğimizde ise tam o lokasyonda Satürn/Pluto orta noktasının Dsc ile kavuştuğunu gözlemliyoruz.


 

Son olarak, hiç yoruma yer bırakmadan ilgimi çeken noktaların sabian sembollerini aşağıda paylaşmak istiyorum.


Asc - A barometer

(Barometre)    

                                

Dsc -  An old sea captain rocking on the porch of his cottage.

(Kulübesinin verandasında sallanan yaşlı bir deniz kaptanı)


Ic - A bridge being built across a gorge.

(Bir geçit boyunca inşa edilen bir köprü)


Mc - A gold rush.

(Altına hücum)


Jüpiter - The human soul receptive to growth and understanding.

(İnsan ruhu büyümeye ve anlayışa açıktır.)


Pluton - The dawn of a new day, everything changed.

(Yeni bir günün şafağı, her şey değişti)


Satürn - A labor demonstration.

Bir emek gösterisi.


Oya Atik

25.06.2024


Kaynakça;

Wikipedia başta olmak üzere çeşitli haber kaynaklarından harita dataları ve olayın anlatımı için faydalanılmıştır.

Deneysel Astroloji Akademi / Kenan Yasin Horary Uzmanlık Eğitimi müfredatı




91 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page